- Written by Netwerk SaRA
Beroepshalve kom je mogelijks in contact met personen met een psychische hulpvraag. In onderstaand overzicht vind je bij welke partners je terechtkan met algemene of specifieke vragen op vlak van ondersteuning, coaching, vormingen, intervisie, etc.
Extra ondersteuning in tijden van corona
- Bethanië voorziet online intervisiemomenten / casusbesprekingen om eerstelijnsmedewerkers te ondersteunen bij het opvangen van psychische klachten bij hun begeleidingen. Op vraag kunnen er gratis online sessies georganiseerd worden voor maximum 12 deelnemers. Stuur hiervoor een mailtje naar ggz.vormingen@emmaus.be .
Coaching en vorming voor hulpverleners
- Mobiel Psychiatrisch Team Multiversum organiseert coaching en vorming voor alle hulp- en zorgverleners die een actieve functie hebben binnen het systeem (gezinshulp, buurtwerkers,…). Vormingsvragen kunnen betrekking hebben op psychiatrische ziektebeelden, basishouding en communicatie. Verder zijn er mogelijkheden om supervisie aan te vragen m.b.t. concrete casussen. Tarief: 250 euro per dagdeel (exclusief verplaatsing). Contact: via het algemeen nummer van het Mobiel Psychiatrisch Team Multiversum: 0492 13 47 21
- Mobiel Psychiatrisch Team ’t Stad organiseert casusgerichte coaching voor alle zorg- en hulpverleners die rechtstreeks betrokken zijn bij patiënten die opgevolgd worden door het mobiel team. Contacteer Koen Van Rompaey 0471/79 37 72 of Katelijne Pierré 0478/99 89 43.
- Mobiel Psychiatrisch Team Kompaan ondersteunt alle hulp- en zorgverleners via coaching en vorming. Daarnaast is het mogelijk om supervisie aan te vragen m.b.t. concrete casussen. Contacteer Dorien Janssens 0470/ 21 21 48.
Expertise diagnostiek en behandeling van personen met ernstige psychische en psychiatrische problemen
CGG Andante stelt haar competenties en expertise inzake diagnostiek en behandeling van personen met ernstige psychische en psychiatrische problemen ter beschikking van andere diensten en hulpverleners die met deze cliënten werken. Deze dienstverlenende opdrachten zijn:
- consult: eenmalig overleg met en adviesverlening aan een hulpverlener omtrent een cliënt (telefonisch of op Andante).
- ondersteunen van teams en hulpverleners in het omgaan met cliënten met psychische of psychiatrische problemen: supervisie, coaching en informatieverstrekking.
- meewerken aan de behandeling van cliënten in een andere hulp- of zorgverleningscontext.
Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van CGG Andante.
Suïcidepreventie
Deskundigheidsbevordering van hulpverleners is één van de meest effectieve strategieën ter preventie van suïcide. CGG Andante zet in op praktijkgerichte vormingen waarbij hulpverleners signalen van suïcidaliteit leren herkennen en bespreekbaar maken. Ook thema’s zoals crisisinterventie, ondersteuning van nabestaanden, doorverwijzing, … komen aan bod. De inhoud wordt steeds aangepast aan de meest recente wetenschappelijke bevindingen en eigen praktijkervaringen. Verder biedt Andante ondersteuning om een suïcidepreventiebeleid vorm te geven binnen en werking of organisatie en is er de mogelijkheid om een consult of advies in te winnen voor een casus.
Contact: via 03/620.10.20 of suicidepreventie@andante.be
Verslavingspreventie
Het aanbod “verslavingspreventie” van CGG VAGGA omvat verschillende pijlers: coaching bij de uitwerking van een alcohol- en drugbeleid binnen een organisatie, vorming over producten, basiskaders, motiverend werken,… Verder is er de mogelijkheid tot intervisie, advies bij concrete casussen, uitlenen van educatieve materialen,… Ook met vragen over gamen kan men bij CGG VAGGA terecht. Meer informatie vind je terug op de website van. CGG VAGGA
Contact: via 03 256 91 41 of PreventieTAD@vagga.be
Zorg en expertise voor psychische problemen voor en na de bevalling: Multidisciplinair casusoverleg
In samenwerking met partners van ECK De Kraamvogel, Kind & Gezin, ’t Moederhuys, de Centra Geestelijke Gezondheidszorg en Zorg- en Expertisecentrum Moeder & Baby wordt op regelmatige tijdstippen multidisciplinair casusoverleg georganiseerd m.b.t. Perinatale Mentale Gezondheid. Alle hulpverleners die werken met prille ouders vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van één jaar (vroedvrouwen, gezinsbegeleiders, kraamverzorgenden, huisartsen, psychologen, etc.) zijn welkom om hieraan deel te nemen. Meer informatie hierover is terug te vinden via de website van Zorg- en Expertisecentrum Moeder&Baby.
Deelname is gratis, maar inschrijving is noodzakelijk via: ggz.vormingen@emmaus.be.
Ondersteuning en zorg voor zorgverleners
De Zorgsamen
De Zorgsamen zet in op veerkracht voor iedereen in zorg en welzijn. Op de website vind je tips om goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en elkaar te ondersteunen. Ook voor directe hulp kan je op het platform terecht.
Ondersteuningsmogelijkheden binnen GGZ-netwerk SaRA voor hulpverleners
Ook als hulpverlener of mantelzorger kan je terecht bij het aanbod “psychische en sociale zorgvragen” van GGZ-netwerk SaRA. Hier vind je meer informatie.
Basisvorming dialectische gedragstherapie
Bethanië organiseert een vierdaagse vorming, waarin enkele basisideeën uit de dialectische gedragstherapie worden toegelicht en werkinstrumenten worden aangereikt. De voornaamste uitgangspunten in DGT zijn de attitudeverandering bij mensen met ernstige emotieregulatieproblemen en de coachende, validerende rol van de behandelaars in een nuchtere, pragmatische benadering. De vorming, gegeven door verschillende leden van het multidisciplinair team van Monding, richt zich op hulpverleners uit de residentiële en ambulante sector (PZ, CGG, PZT, BW,…) die patiënten met borderline- en emotieregulatieproblematiek behandelen, begeleiden, trainen en coachen of daarrond in de toekomst aan de slag wensen te gaan, alsook psychiaters, verbale en non-verbale therapeuten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, studentenbegeleiders en anderen.
Doel is dat de deelnemers aan het einde van de vierdaagse vorming vertrouwd zijn met de basisideeën die eigen zijn aan DGT, een crisisgesprek kunnen voeren, aan de slag kunnen met individuele coaching en hun team leren consulteren (intervisie) om burn-out te voorkomen.
De vorming gaat door op donderdag 27 januari 2022, donderdag 3 februari 2022, donderdag 17 februari 2022 en donderdag 10 maart 2022, telkens van 9.30 tot 17 uur.
Meer info over de basisvorming dialectische gedragstherapie vind je hier.
Mentalisation based treatment
Mentalisation based treatment (MBT) is een therapeutisch model dat oorspronkelijk ontwikkeld werd voor borderline problematiek, maar ondertussen zijn effect heeft bewezen bij veel andere as 1 en as 2 stoornissen.
Naast de klinische effecten bij patiënten, zijn ook veel voordelen ondervonden om deze methodiek als leiderschapsstijl te gebruiken in het aansturen van een team.
Yasmine Cuyt en Elien Mariën (ervaren MBT therapeuten en MBT trainer en supervisor i.o.) werken op deStudio in Boechout, daghospitaal voor persoonlijkheidsproblematiek. Zij hebben al vele trainingen gegeven in klinische settings, zowel in het begeleiden van patiënten als in het implementeren van een mentaliserende cultuur op de werkvloer. Verder bieden zij ook team en individuele supervisies aan.
Contact via 03 460 16 06 of via elien.marien@multiversum.broedersvanliefde.be of yasmine.cuyt@multiversum.broedersvanliefde.be