Missie en visie
SaRA staat voor de ondersteuning van (complexe) samenwerkingen om een optimale geestelijke gezondheidszorg te organiseren voor alle (jong)volwassenen en ouderen met milde tot complexe psychische zorgvragen. Het aanbod beoogt toegankelijk en betaalbaar te zijn en de nodige zorgcontinuïteit te bieden doorheen het zorgtraject. De zorg vertrekt vanuit de krachten van de cliënt en diens context en sluit zo dicht mogelijk aan bij de eigen leefomgeving.
GGZ-netwerk SaRA richt zich, middels gecoördineerde samenwerking van netwerkpartners, op de ontwikkeling van een meer gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg in lijn met het psy107-project.
Netwerkpartners streven samen naar de ontwikkeling van een optimale zorgorganisatie die de gehele regio bestrijkt en gekenmerkt wordt door volgende principes:
- Toegankelijke zorg: het zorgaanbod is beschikbaar en vlot toegankelijk. Zowel cliënten als verwijzers worden ondersteund in hun zoekproces naar passende zorg. Met het oog op zorgcontinuïteit komen partners tot zorgafstemming en wordt de eigen werking waar nodig bijgestuurd.
- Zorg op maat: het zorgaanbod krijgt vorm volgens principes van matched care zodat de cliënt de meest passende en tegelijk minst ingrijpende vorm van zorg krijgt aangeboden. De zorg wordt op- en afgeschaald in functie van het herstelproces waarbij partners zich engageren om in het belang van de cliënt tot zorgafstemming te komen.
- Herstelgerichte zorg: het zorgaanbod werkt toe naar een krachtgericht herstel van het persoonlijk functioneren en de maatschappelijke participatie, rekening houdend met de draagkracht van de patiënt en zijn context. De zorg sluit zo dicht mogelijk aan bij de eigen leefomgeving waarbij participatie van zowel de cliënt als de context centraal staat. De cliënt en zijn naasten worden bijgevolg gezien als essentiële partners in de zorg, waarbij cliënten zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven nemen.
- Gemeenschapsgerichte zorg: de zorg wordt georganiseerd vanuit een public mental health view en is m.a.w. afgestemd op de noden en de regiogebonden kenmerken van de gehele bevolking. Met het oog op maatschappelijke participatie wordt de geestelijke gezondheidszorg maximaal ingebed binnen het brede zorg- en welzijnslandschap en de gehele samenleving.
Strategisch plan
De netwerkpartners bepalen samen de strategie van het netwerk om missie en visie te realiseren.
Voor beleidscyclus 2023 – 2027 wordt vertrokken vanuit volgende strategische doelen:
- Alle zorgprocessen vertrekken vanuit een triade tussen patiënt/cliënt, familie/naasten en hulpverleners bij de partners van SaRA;
- Er is een duidelijk zorgtraject crisis- en urgentiepsychiatrie voor SaRA;
- Er is een duidelijk zorgtraject langdurige zorg voor SaRA;
- Er is een toegankelijk en transparant ambulant GGZ-aanbod waarbij zowel een individueel aanbod als groepsaanbod gerealiseerd wordt.
- De uitbreiding van de doelgroep voor SaRA van (jong)volwassenen naar ouderen krijgt vorm;
- Samenwerkingsverbanden in het teken van de doelgroep transitie krijgen duidelijker vorm door een verbeterde verknoping tussen de netwerken voor respectievelijk kinderen & jongeren en volwassenen.
De uitbouw en verwezenlijking van het strategisch plan vertrekt vanuit strategische groepen die tot gedragen visie en operationele uitvoering komen.
Eind 2023 wordt van start gegaan met een nieuw strategisch plan en wordt weldra gepubliceerd.