- Written by Netwerk SaRA
Deze basisvorming NAH voor professionelen wordt jou aangeboden door het samenwerkingsverband NAH provincie Antwerpen.
Tijdens vier sessies (12u) wordt aandacht geschonken aan verschillende aspecten van een Niet Aangeboren Hersenletsel.
Je bent van harte welkom!
1. Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
In deze sessie worden de hersenfuncties beschreven en wordt er ingegaan op de neurologische en lichamelijke gevolgen van een hersenletsel. We bespreken verschillende oorzaken en ziektebeelden, afhankelijk van de lokalisatie van het hersenletsel. Ook inzichten in de neurorevalidatie en herstel komen aan bod.
Gegeven door: Mattias De Coninck, klinisch neuropsycholoog en werkzaam binnen de Antwerpse afdeling van het Centrum voor Neuropsychologie en het universitair ziekenhuis Antwerpen.
2. Neuropsychologische aspecten van NAH
In deze sessie wordt ingegaan op de niet zichtbare, neuropsychologische gevolgen van een NAH, zoals aandachts- en concentratieproblemen, geheugen- en leerproblemen, taal- en geheugenproblemen, problemen met visueel-ruimtelijke functies, apraxie en executieve stoornissen met aandacht voor de impact ervan in het dagelijks leven.
Gegeven door: Annelies Taelman, klinisch neuropsycholoog en werkzaam binnen de Antwerpse afdeling van het Centrum voor Neuropsychologie en coördinator van de Hersenletsel Lijn.
3. Psychosociale gevolgen van NAH
Tijdens deze sessie wordt stilgestaan bij verwerkingsprocessen en rolveranderingen. Gedrags- en emotionele veranderingen na een NAH zijn veelal niet onmiddellijk zichtbaar en komen pas na verloop van tijd duidelijker op de voorgrond. Dit kan heel wat stress veroorzaken, ook voor de mensen die samenleven of werken met een persoon met NAH.
Gegeven door: Marie De Pooter, directeur zorg en werkzaam in ’t Volderke en Stien Dillen, ergotherapeute Kadans, PZ Bethanië Zoersel.
4. Handvaten in de begeleiding van mensen met een NAH
In deze sessie staan we stil bij de begeleiding: kader, fasen en stijlen. Een NAH is complex en veelomvattend met gevolgen voor alle levensdomeinen. Het begeleiden van personen met een NAH is dan ook niet vanzelfsprekend. Niet in het minst door het samenspel van zichtbare en niet-zichtbare problemen, persoonlijkheidsveranderingen en psychosociale problemen. Het nastreven van maximale autonomie en levensgeluk staat hierbij centraal met aandacht voor vroeger en nu. Deelnemers worden uitgenodigd zelf een casus en concrete vragen in te brengen.
Gegeven door: Marie De Pooter, directeur zorg en werkzaam in ’t Volderke en Stien Dillen, ergotherapeute Kadans, PZ Bethanië Zoersel.
Doelpubliek
Deze vorming richt zich tot professionelen uit diverse sectoren die instaan voor de begeleiding en/of verzorging van mensen met een NAH. Om de vorming zo interactief mogelijk te maken, wordt het aantal deelnemers beperkt tot max. 20.
Wanneer
Sessie 1: dinsdag 11 maart 2025 van 9.00 tot 12.00 uur
Sessie 2: dinsdag 11 maart 2025 van 13.00 tot 16.00 uur
Sessie 3: dinsdag 25 maart 2025 van 9.00 tot 12.00 uur
Sessie 4: dinsdag 25 maart 2025 van 13.00 tot 16.00 uur
Waar
PZ Bethanië
Andreas Vesaliuslaan 39
2980 Zoersel
Lunch
Het is je vrije keuze om zelf een lunch te voorzien. Indien gewenst kan je ook ter plaatse een broodje bestellen.
Prijs
€ 120 voor de volledige reeks (de vorming wordt als geheel aangeboden).
Inschrijven?
Je kan inschrijven via deze link.
Na inschrijving ontvang je een betalingsverzoek met bijhorende factuur.
Na afloop ontvang je een attest van deelname.
Nog vragen? Contacteer Alison Stessens via info@hersenletsel-antwerpen.be.
Posted in Evenementen, Nieuws
- Written by Netwerk SaRA
Werk je met cliënten met een beperking die middelen gebruiken, gamen of gokken?
In 2025 organiseert VAD 5 provinciale opleidingsdagen ‘Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken’. Tijdens deze opleiding:
- Ontdek je enkele basiskaders die je helpen om:
- een zicht te krijgen op het ontstaan en het verloop van een middelenproblematiek, de specifieke kwetsbaarheden van cliënten met een beperking, de impact van middelengebruik op de hersenen,
- in te schatten wanneer middelengebruik problematisch is en welke factoren daarin een rol spelen.
- Kom je meer te weten over de effecten en risico’s van middelengebruik, gamen en gokken en welke signalen wijzen op problematisch gebruik, risicovol gamen en gokken.
- Krijg je concrete tips om signalen op te merken, bespreekbaar te maken, de ernst in te schatten en om de motivatie tot veranderen te vergroten.
- Ga je aan de slag met gespreksmethodieken in een motiverende gespreksstijl. Hiervoor pluk je uit de inspiratiebox.
Ben je er graag bij? Schrijf je dan snel in via de inschrijvingslink voor jou provincie. De plaatsen zijn beperkt.
- 22 april: Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken – West-Vlaanderen
- 22 mei: Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken – Oost-Vlaanderen
- 27 mei: Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken – Limburg
- 27 mei: Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken – Antwerpen
- 18 november: Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken – Vlaams-Brabant en Brussel
Posted in Evenementen, Nieuws
- Written by Netwerk SaRA
Tijdens de Warmste Week roept VRT op om samen te vlammen tegen eenzaamheid. Daarom organiseren Logo Mechelen, Logo Kempen, Logo Oost Brabant en Logo Antwerpen op 19 december van 10.00 tot 12.00 uur een gratis online inspiratiemoment rond het thema Eenzaamheid.
Aan de hand van stellingen willen ze uitwisseling stimuleren en evidence based informatie over eenzaamheid met jullie delen. In het interactieve panelgesprek laten ze enkele interessante acties en projecten uit de regio’s zelf aan het woord.
Zo kom je onder andere meer te weten over hoe:
- PSC Open Huis in Antwerpen samen met mensen in armoede aanbevelingen schreef vol met adviezen en tips die kunnen helpen in het omgaan met en het bestrijden van eenzaamheid.
- De IGP in Schoten, Stabroek en Wommelgem aan de slag gaat om eenzaamheid aan te pakken binnen thuiszorgdiensten.
- De Buurtkar in Bornem eenzaamheid detecteert en een stukje doorbreekt.
Word jij graag geïnspireerd over projecten en acties die jij zou kunnen ondernemen om je in te zetten op het thema ‘Eenzaamheid’ binnen je organisatie?
Posted in Evenementen, Nieuws