- Written by Netwerk SaRA
GGZ-netwerk SaRA wordt beheerd door het Netwerkcomité dat instaat voor de ontwikkeling en opvolging van de zorgstrategische planning van het netwerk. Het netwerkcomité bestaat uit gemandateerde vertegenwoordigers van de netwerkpartners, afvaardiging vanuit de ELZ, patiënt- en familievertegenwoordigers voorzitters van strategische doelen, voorzitters van het netwerk en netwerkcoördinatie.
De voorzitters van het netwerk worden aangeduid door het netwerkcomité en nemen hun mandaat op gedurende vier jaar. Het voorzitterschap wordt geflankeerd door een Dagelijks Bestuur dat is samengesteld door netwerkcoördinatie en twee bijkomende leden van het Netwerkcomité en voorziet in de dagelijkse opvolging van het netwerk zonder hierbij beslissingsmandaat op te nemen.
In Trialoog worden patiënt- en familie-ervaringsdeskundigen die een vertegenwoordigende rol in het netwerk opnemen verenigd. Zij vertolken het perspectief van de zorggebruikers en hun familie of naasten op netwerkoverleg opdat het beleid vorm krijgt vanuit een herstelgerichte en participatieve benadering. Binnen Trialoog worden lopende netwerkthema’s afgetoetst aan een ervaringsdeskundig perspectief en vervolgens teruggekoppeld aan het netwerkcomité en andere relevante overlegstructuren. Via deze link vind je meer info over de herstelgerichte gedachte, participatieve zorg en ervaringsdeskundigheid (linken naar ervaringsdeskundigheid)
De zorgstrategische planning van het netwerk ontvouwt zich vanuit de Strategische Groepen. In deze groepen wordt voor elk van de strategisch doelen een breed gedragen visie ontwikkeld, strategie en planning bepaald en voorzien in het nodige project- en procesmanagement. In functie van specifieke doelstellingen en/of projecten kunnen waar nodig onderliggende themagroepen opgericht worden.
De Werkgroep Middelen is een administratief-financiële werkgroep die een ondersteunende en adviserende rol opneemt ten aanzien van het netwerkcomité. De werkgroep volgt de begroting van het netwerk op en rapporteert hierover aan het netwerkcomité.
Binnen de Stuurgroepen worden gerealiseerde netwerkprojecten en overlegstructuren uit vorige beleidscycli geborgd. Hun werking verloopt autonoom en wordt behartigd door de aangestelde voorzitter(s).
Netwerk SaRA zorgt voor vertegenwoordiging van de GGZ in verschillende samenwerkingsverbanden met belendende sectoren. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt hierbij zoveel mogelijk nagestreefd.
Het Groot Partneroverleg richt zich tot alle zorgverleners en (familie-)ervaringsdeskundigen binnen het GGZ-netwerk over alle lijnen en sectoren heen. Doelstelling is de voorstelling van goede praktijken die in het netwerk ontwikkeld werden, dialoog en interactie met de deelnemers en netwerking.