- Written by admin
Habiba Abdallaoui is ervaringswerker bij Beschut Wonen Antwerpen
Ik herinner me nog die vreemde dag in maart dat ik met mijn laptop naar huis ging om pas in juni weer terug te keren. Tijdens de eerste lockdown waren mijn kinderen ook voltijds thuis. Gelukkig is mijn jongste zoon inmiddels twaalf dus dat ging net om een kamer apart in te richten zodat ik in alle rust kon werken. Ik ben als ervaringswerker actief op het domein van beleid, dus die taken kon ik gelukkig verder opnemen. Binnen het team activering werd er overgeschakeld op andere contactvormen: wandelingen maken met bewoners, yoga in openlucht, bellen en beeldbellen, ..
Uit een bevraging aan het einde van de eerste lockdown bleek dat vooral het gemis aan activiteiten zwaar woog. De dagcentra waren gesloten en mensen vereenzaamden. Daarom hebben we tijdens de tweede lockdown maximaal ingezet op het behoud van activiteiten: we hebben een openluchtcafé laten doorgaan in de tuin van het dagcentrum De Vinken , waarvoor iedereen zijn eigen drank en hapjes mocht meebrengen. Nu het daarvoor te koud is hebben we een coronaproof café met drankkaart. De herstelwerkgroepen zijn verplaatst naar dagcentrum De Ridder en laten we opnieuw doorgaan. We verzonnen ook andere activiteiten met de bewoners: yoga in het park, fietstochten en wandelingen, pingpong en badminton in het park,… Regelmatig verschijnt er een editie van de Klappeiklapper: een boekje met corona-info, recepten, kortverhalen, cartoons en grapjes, van en voor beschut wonen. We hebben ook een facebookpagina aangemaakt om allerlei zaken op te posten.
Tijdens de tweede lockdown werd afgestapt van het volledige telewerken; alle medewerkers zijn een deel van de werktijd op kantoor om de verbinding met mekaar te behouden. De personeelsvergadering organiseren we coronaproof op locatie: een deel participeert online en een deel live, zo kan iedereen aansluiten.
Deze aanpassingen zijn het gevolg van het inrichten van een crisiscel corona. Na de eerste lockdown heeft de coördinator samen met het hele team bekeken wat de effecten waren van de opgelegde maatregelen. Vervolgens werd de crisiscel in het leven geroepen; die bestaat uit de coördinator, een woonbegeleider, een medewerker van activering, 2 bewoners en een ervaringswerker. De aanwezigheid van de bewoners is enorm belangrijk, als ervaringswerker vorm ik de brug tussen bewoners en hulpverleners.
Het afgelopen jaar heeft ook positieve effecten gehad. Regelmatig telewerken is nuttig om in de toekomst te behouden; je mijdt sommige verplaatsingen en soms is het ook gewoon productiever.
Veel activiteiten zijn op een andere manier doorgegaan, en dat leidde tot nieuwe leuke initiatieven. Binnenkort schrijven we een vacature uit voor een vrijwillige ervaringswerker, dat toont het belang aan van deze functie. Ik ben blij dat de meerwaarde steeds meer erkend wordt.